eGovernment súčasť života

10.06.2003 Celý región

Každý z nás si vie veľmi živo predstaviť situáciu, kedy potrebuje nejaký formulár, ale ten si treba niekde vyzdvihnúť. Najskôr je potrebné navštíviť úrad, zv...
Každý z nás si vie veľmi živo predstaviť situáciu, kedy potrebuje nejaký formulár, ale ten si treba niekde vyzdvihnúť. Najskôr je potrebné navštíviť úrad, zvyčajne si vyčkať dlhý rad, potom ho treba vyplniť… Takto by som mohol pokračovať opisom mnohých úkonov, ktorými nám úrady „ komplikujú“ život.
Zdá sa, že po siahodlhom čakaní postupne odzváňa takýmto manieram. Aj na Slovensko prichádza a postupne sa udomácňuje e-government. Podstata informatizácia verejnej správy znamená priblíženie sa úradov k občanovi, ktorého zároveň stavia pred úradníka.

Napriek počiatočnej finančnej náročnosti. Kvôli málo dostupným informačným technológiám a v súvislosti s vekovou štruktúrou obyvateľstva jeho cesta do bežného života Slovákov nie je jednoduchá. Už dnes si ale môžme dovoliť tvrdiť, že vďaka smelým projektom sa posúvame bližšie k cieľu.

Jedným z takýchto projektov je koncom apríla spustený portál www.obcan.sk. Ten vychádza z vymodelovaných životných situácií, na základe čoho dá človeku tie informácie, ktoré momentálne potrebuje. Ide napríklad o informácie týkajúce sa voľného času, informácie z prostredia verejnej správy a tiež na ňom máme k dispozícii aj rôzne tlačivá. Zatiaľ je tento portál v skúšobnej prevádzke. Záštitu nad ním prevzal Úrad vlády SR a riadne fungovanie začne od tohtoročnej jesene. Človek určite docení, že si bude môcť doma, v práci či internetovej kaviarni splniť svoje „ povinnosti“ voči úradom. Nebude tak musieť stresovať behaním po inštitúciách a zbytočným mrhaním času.

Elektronický úrad nesmie nikto chápať ako niečo, čo je nám na obtiaž. Takéto úradovanie je tu pre ľudí. V ostatnom čase som navštívil veľmi veľa www stránok našich miest. Je pravdou, že som ich chcel prejsť viac. Problém bol v tom, že niektoré mestá ich majú poriadne zašité. Poniektoré stránky, ktoré som našiel neboli veľmi pripravené na tento nový trend. Myslím si, že e-government samosprávu zrejme neoslovuje. Možnože akousi motiváciu budú pre ňu peniažky z európskej únie. Tie budú určené aj na informatizáciu samosprávy a občianskych združení. V priebehu 6 rokov od nášho vstupu bude môcť Slovensko čerpať peniaze z balíka takmer 2,5 mld. korún práve na takéto účely.

eGornmnet, môžme chápať ako nástroj odbyrokratizovania úradov a prameň kvalitných informácií. EÚ definuje jasné pravidlá, podľa ktorých budeme môcť čerpať peniaze na tieto účely. Je len na nás, ako sa postavíme k tejto ponuke a či sa elektronický úrad stane súčasťou nášho života.
(Michal Kaliňák - autor pôsobí v samospráve)
 

Vyberte región